Verzorgingsgebieden van winkelketens 

Inzichten in bereikbaarheid kunnen zowel helpen bij de commerciële planning voor retailers als bij stadsplanners om de leefbaarheid van hun stad te verbeteren. In dit voorbeeld hebben we gekeken naar supermarkten in Maastricht.

Met deze gegevens kunt u eenvoudig het aantal inwoners dat zich het dichtst bij een specifieke supermarkt bevindt, interpoleren of andere demografische gegevens koppelen, zoals leeftijd of inkomen.

Mogelijkheden voor zakelijke locaties

Door het verzorgingsgebied van supermarkten te definiëren, kunnen ketens kansen identificeren voor nieuwe aantrekkelijke winkellocaties en welke locaties niet effectief zijn.

Marktonderzoek

Inzichten in bereikbaarheid kunnen het inzicht van supermarkten in de voorkeuren van de klant op basis van hun adres verbeteren.

Adverteren

Het laat ook zien welke gebieden gericht moeten zijn op reclame- en marketingcampagnes (bijv. Flyers)

Leefbaarheidsniveau

Vanuit een burgerlijk perspectief maakt het wonen in de buurt van een supermarkt het leven gemakkelijker. Vooral voor huishoudens met een drukke agenda die misschien niet meer dan eens per week tijd hebben om boodschappen te doen.

Wanneer supermarkten ver weg zijn, wordt boodschappen doen tijdrovender omdat mensen verder moeten reizen. Als gevolg hiervan kiezen veel mensen voor minder voedingsopties zoals gemakswinkels en fastfood. De directe bereikbaarheid van supermarkten heeft andere voordelen, zoals een bredere selectie van voedsel en lagere prijzen voor producten.

De kaart toont de nabijheid van gebouwen tot supermarkten in Maastricht. Op basis van deze informatie kunnen we voor verschillende supermarktketens in Maastricht het verzorgingsgebied van de klanten afleiden. Supermarkten hebben meestal een lage dichtheid en hun verzorgingsgebied omvat meerdere wijken, afhankelijk van de grootte van de stad.

Wil je meer inzicht krijgen in de bereikbaarheid van diensten (en andere voorzieningen) in jouw stad? Neem contact op met StraTopo via ons contactformulier of stuur een e-mail naar info@stratopo.nl.