Ons volgende voorbeeld van het gebruik van geodata voor de optimalisatie van winkelnetwerken zijn bereikbaarheidsberekeningen van apotheken in steden.

Apotheken spelen een belangrijke rol bij de kwaliteit van de gezondheidszorg van de burgers, en het is van essentieel belang dat apotheken gemakkelijk bereikbaar zijn voor mensen die afhankelijk zijn van herhaalrecepten, mobiliteitsproblemen of anderszins te onwel zijn om te reizen.

Nieuwe  apotheek locatie

Bij het plannen van een nieuwe apotheek dient u rekening te houden met factoren als: Is het beschikbaar voor klanten vanaf hun adres binnen 15 minuten lopen? Is het dicht bij medische voorzieningen? Apotheken behoren tot ‘essentiële detailhandel’ in een 15 Minute City.

Het belang van apotheken tijdens COVID-19

Tijdens de lockdown vermijden mensen direct contact met anderen (dokters en patiënten). Als gevolg hiervan blijven ze het liefst in de buurt van hun huis en behandelen ze zichzelf met medicijnen die over de toonbank verkrijgbaar zijn. Deze behoefte zal toenemen naarmate EU-regeringen COVID-19 vaccins en testen uitbreiden naar apotheken.

Bereikbaarheidsanalyses helpen apotheken de optimale locaties te kiezen waar klanten hun vaccins kunnen ophalen. Resultaat: de reistijden van klanten nemen drastisch af, waardoor onnodige bewegingen in Covid-tijden worden verminderd. Vaccins worden gemakkelijker verspreid en apotheken raken minder snel overvol.

Bent u goed verbonden met apotheken? Welke gebieden in Maastricht hebben in het algemeen de gemakkelijkste toegang tot apotheken?

Wilt u weten hoe de Routing Engine van StraTopo analyses kan bieden en kan helpen bij het vinden van de optimale bedrijfslocaties in uw stad?

Voor meer inzichten kunt u contact opnemen met StraTopo via het contactformulier of via e-mail: info@stratopo.nl