48 intensieve uren van productontwikkeling, een zeer informatief leermoment en een geweldige tijd tijdens de internationale Urban Mobility Hackathon

Door het creëren van het product Livestment streden de geo-enthousiastelingen van StraTopo tegen 23 teams uit meer dan 30 landen om creatieve, bruikbare en duurzame oplossingen te vinden voor klimaatneutrale mobiliteit.

Tijdens de hackathon presenteerden we nieuwe inzichten in Sarkandaugava en Bolderaja (wijken van Riga), door middel van ruimtelijke analyses met behulp van open data. Deze bevatte een analyse van bestaande voorzieningen en hun bereikbaarheid. Deze inzichten kunnen helpen bij het verbinden van duurzame beleidsvorming met investeringsmogelijkheden in deze beide wijken.

Probleem

Tijdens de hackathon spraken we met de stadsplanners van Riga en bevestigden we dat de stadsplanners van Riga, net als andere steden, het moeilijk vinden om aan te tonen hoe vastgoedontwikkelaars zouden kunnen profiteren van de duurzame, ruimtelijke ontwikkelingsvisie van de stad.

Anderzijds spraken we met vastgoedontwikkelaars, die erkenden dat er geen geografisch instrument is dat hen kan helpen winstgevende investeringen te doen. Dit wordt steeds belangrijker naarmate steden meer gedecentraliseerd worden.

Oplossing

Ons voorstel is een uniek instrument dat snel en waardevol inzicht geeft in:

de bereikbaarheid van bestaande buurten (met behulp van routing over bestaande infrastructuur)
hun demografische en economische kenmerken
stadsontwikkelingsplannen en nog veel meer.

Livestment

De mogelijkheden van dit instrument zijn werkelijk grenzeloos! Het idee is gebaseerd op het 15-Minuten-Buurt concept, dat stelt dat binnen een stedelijke context werk, winkels, gezondheidszorg, onderwijs en entertainment idealiter allemaal binnen 15 minuten te voet of met de fiets bereikbaar zouden moeten zijn. Het benadrukt het belang van een goede bereikbaarheid van alle locaties waar mensen hun dagelijkse behoeften doen en bezoeken afleggen. Dit idee heeft een bewezen staat van dienst als het gaat om het verhogen van vastgoedwaarden, het verbeteren van de kwaliteit van leven en het faciliteren van een diverse stadsontwikkeling.

Op basis van de vastgestelde gebruikersbehoeften hebben we het idee gevalideerd en het eerste prototype gecreëerd.

Urban Mobility Hackathon, is een project dat wordt gefinancierd door EIT Urban Mobility en georganiseerd door VEFRESH, City of Riga, EDI-Institute of Electronics and Computer Science, Teikums co-working and EIT Urban Mobility. Hoofdpartner van het evenement is de Embassy of the Netherlands in Latvia, en het wordt ook ondersteund door Accenture Latvia and LMT.

Ons team heeft tijdens dit proces veel geleerd en een fantastische nieuwe oplossing bedacht. We hadden een geweldige tijd samen, en het was een geweldige gelegenheid voor teambuilding!

Urban Mobility Hackathon, hartelijk dank!