Retail Netwerkoptimalisatie voor Apotheken

Ons volgende voorbeeld van het gebruik van geodata voor de optimalisatie van winkelnetwerken zijn bereikbaarheidsberekeningen van apotheken in steden.

Apotheken spelen een belangrijke rol bij de kwaliteit van de gezondheidszorg van de burgers, en het is van essentieel belang dat apotheken gemakkelijk bereikbaar zijn voor mensen die afhankelijk zijn van herhaalrecepten, mobiliteitsproblemen of anderszins te onwel zijn om te reizen.

Nieuwe  apotheek locatie

Bij het plannen van een nieuwe apotheek dient u rekening te houden met factoren als: Is het beschikbaar voor klanten vanaf hun adres binnen 15 minuten lopen? Is het dicht bij medische voorzieningen? Apotheken behoren tot ‘essentiële detailhandel’ in een 15 Minute City.

Het belang van apotheken tijdens COVID-19

Tijdens de lockdown vermijden mensen direct contact met anderen (dokters en patiënten). Als gevolg hiervan blijven ze het liefst in de buurt van hun huis en behandelen ze zichzelf met medicijnen die over de toonbank verkrijgbaar zijn. Deze behoefte zal toenemen naarmate EU-regeringen COVID-19 vaccins en testen uitbreiden naar apotheken.

Bereikbaarheidsanalyses helpen apotheken de optimale locaties te kiezen waar klanten hun vaccins kunnen ophalen. Resultaat: de reistijden van klanten nemen drastisch af, waardoor onnodige bewegingen in Covid-tijden worden verminderd. Vaccins worden gemakkelijker verspreid en apotheken raken minder snel overvol.

Bent u goed verbonden met apotheken? Welke gebieden in Maastricht hebben in het algemeen de gemakkelijkste toegang tot apotheken?

Wilt u weten hoe de Routing Engine van StraTopo analyses kan bieden en kan helpen bij het vinden van de optimale bedrijfslocaties in uw stad?

Voor meer inzichten kunt u contact opnemen met StraTopo via het contactformulier of via e-mail: info@stratopo.nl

By |2021-01-19T14:13:11+01:00januari 18th, 2021|Routing Engine|0 Comments

4 Voordelen van het Gebruik van Geodata voor de Optimalisatie van Winkelnetwerken

Verzorgingsgebieden van winkelketens 

Inzichten in bereikbaarheid kunnen zowel helpen bij de commerciële planning voor retailers als bij stadsplanners om de leefbaarheid van hun stad te verbeteren. In dit voorbeeld hebben we gekeken naar supermarkten in Maastricht.

Met deze gegevens kunt u eenvoudig het aantal inwoners dat zich het dichtst bij een specifieke supermarkt bevindt, interpoleren of andere demografische gegevens koppelen, zoals leeftijd of inkomen.

Mogelijkheden voor zakelijke locaties

Door het verzorgingsgebied van supermarkten te definiëren, kunnen ketens kansen identificeren voor nieuwe aantrekkelijke winkellocaties en welke locaties niet effectief zijn.

Marktonderzoek

Inzichten in bereikbaarheid kunnen het inzicht van supermarkten in de voorkeuren van de klant op basis van hun adres verbeteren.

Adverteren

Het laat ook zien welke gebieden gericht moeten zijn op reclame- en marketingcampagnes (bijv. Flyers)

Leefbaarheidsniveau

Vanuit een burgerlijk perspectief maakt het wonen in de buurt van een supermarkt het leven gemakkelijker. Vooral voor huishoudens met een drukke agenda die misschien niet meer dan eens per week tijd hebben om boodschappen te doen.

Wanneer supermarkten ver weg zijn, wordt boodschappen doen tijdrovender omdat mensen verder moeten reizen. Als gevolg hiervan kiezen veel mensen voor minder voedingsopties zoals gemakswinkels en fastfood. De directe bereikbaarheid van supermarkten heeft andere voordelen, zoals een bredere selectie van voedsel en lagere prijzen voor producten.

De kaart toont de nabijheid van gebouwen tot supermarkten in Maastricht. Op basis van deze informatie kunnen we voor verschillende supermarktketens in Maastricht het verzorgingsgebied van de klanten afleiden. Supermarkten hebben meestal een lage dichtheid en hun verzorgingsgebied omvat meerdere wijken, afhankelijk van de grootte van de stad.

Wil je meer inzicht krijgen in de bereikbaarheid van diensten (en andere voorzieningen) in jouw stad? Neem contact op met StraTopo via ons contactformulier of stuur een e-mail naar info@stratopo.nl.

By |2021-01-17T17:46:23+01:00januari 10th, 2021|Routing Engine|0 Comments

Toegankelijkheid van de kinderopvang

Een gemakkelijke toegang tot kinderopvang is voor veel ouders/ verzorgers cruciaal. StraTopo onderzocht deze toegankelijkheid voor Utrecht, een stad die wordt erkend als een van de top 10 beste Nederlandse steden om in te leven met kinderen..

Wij ontdekten dat 91% van de gezinswoningen in Utrecht een kleuterschool heeft binnen 15 minuten lopen.

Wilt u weten hoe toegankelijk de kinderopvang is bij u in de buurt?

Neem contact met ons op via info@stratopo.nl!

By |2021-01-06T16:55:18+01:00januari 6th, 2021|Uncategorized|0 Comments

Data voor Urban Logistics Deephack

Inzichten in Routing Engine bekroond met de eerste prijs in Hackathon!

StraTopo heeft met succes deelgenomen aan Ultrahack’s ‘Data for Urban Logistics’ Hackathon, georganiseerd door EIT Digital en Urban Radar. In deze competitie focusten teams zich op het creëren van nieuwe conceptuele businessmodellen waarmee logistieke bedrijven en bezorgbedrijven beter geïnformeerde bedrijfsbeslissingen kunnen maken. Hierdoor kunnen bedrijven hun zakelijke activiteiten verbeteren en tegelijkertijd hun invloed op verkeersopstopping en CO2-uitstoot in steden verminderen.

Data Driven Decisions

Wij creëren algoritmen die inzichten verschaffen welke essentieel zijn om beslissingen te maken voor emissievrije stadslogistiek. Ons algoritme berekende met behulp van de Routing Engine het percentage inwoners van een stad dat binnen 15 minuten naar een ophaalpunt van pakketten kan lopen. Dit is een startpunt voor een model van algoritmen om uit te breiden.

Bijvoorbeeld:

– Het genereren van een heatmap met de optimale locatie voor het introduceren van fietspakketbezorging of lockerplaatsing.

– Het berekenen van het effect op emissie en de leefbaarheid door het introduceren van fietsbezorging, lockerplaatsing of vervanging van vrachtwagens door milieuvriendelijkere voertuigen.

Neem contact op met s.reulen@stratopo.nl om te achterhalen hoe wij u kunnen helpen.

By |2021-01-06T17:27:59+01:00november 11th, 2020|Uncategorized|0 Comments

15 Minutes City

 

 

Zijn 15 Minutes Cities een reëel of onbereikbaar idee?

De pandemie heeft de manier waarop we onze steden gebruiken drastisch veranderd. Idealiter zouden we ons willen omringen met alle essentiële zaken. Dit creëert een ‘veilige cirkel’, die zowel de verspreiding van het virus beperkt als gemak biedt in tijden waarin reizen riskanter en moeilijker wordt.

 

Als we ons echter verdiepen in dit onderwerp, kunnen we zien dat het concept al vóór COVID-19 populair werd. De stad Parijs, en in het bijzonder haar burgemeester Anne Hidalgo, was een van de eersten die dit concept voorstelde.

De 15 Minute City bouwt een fiets- en voetgangersvriendelijke buurt. De ideale oplossing is een stad waar werk, thuis, onderwijs, zorg enzovoort allemaal binnen 15 minuten bereikbaar zijn. Dit gaat in essentie over het creëren van toegankelijkheid door te wandelen of fietsen naar alle locaties van de dagelijkse behoeften en bezoeken van mensen. Het is een vooruitstrevend en innovatief idee, dat de leefbaarheid van onze steden kan vergroten.

De toekomstige implementatie van het idee kan mensen opnieuw verbinden met hun lokale gebieden en het leven in de stad en haar diensten decentraliseren. Door 15 Minute Cities aan te moedigen, krijgen mensen die niet kunnen reizen een betere toegang, worden lokale bedrijven ondersteund en krijgen ze een groter gevoel van buurtconnectiviteit.

15 Minute Cities zouden een positieve impact hebben op de meeste levensgebieden waar we om geven:

milieu

economie

maatschappij

vervoer

veiligheid

Dit concept stimuleert fietsen en lopen in plaats van met de auto. Dit is ontegensprekelijk een geweldige manier om de CO2-uitstoot te verminderen. Het is een hot topic dat de laatste tijd steeds belangrijker wordt.

Een verblijf in uw buitenwijk ondersteunt de economie. Bewoners winkelen in hun lokale winkels en dragen zo bij aan lokale bedrijven. Dat is echt empowerment voor kleine bedrijven die in rustige straten zijn gevestigd. De huurprijzen in de stadscentra zouden moeten dalen en de huur in de voorsteden zal stijgen, waardoor eerlijke concurrentie ontstaat.

Vanuit sociaal oogpunt heeft 15 Minutes Cities ook een positieve impact. Als je de nodige benodigdheden om je heen hebt, kun je in je buurt blijven en gemeenschappen bouwen. Mensen leren hun buren kennen en nemen deel aan soortgelijke evenementen in de omgeving. Dit helpt om een ​​gevoel van verbondenheid te creëren met waar u woont, en lost sociale kwesties van eenzaamheid en isolatie op.

Lokaal vervoer is efficiënter. 15 Minute Cities hebben minder reistijd nodig, waardoor mensen productiever kunnen zijn en meer vrije tijd hebben. Mensen gebruiken minder bussen / auto’s omdat ze minder ver hoeven te reizen. Minder files maken reizen beter, veiliger en goedkoper.

Binnen uw lokale gemeenschappen blijven, levert ook veiligere steden op. Wanneer een gemeenschapsgevoel wordt ontwikkeld en de lokale bevolking elkaar kent, heb je meer mensen die op je passen. Bovendien is het nuttig om mensen in de buurt te hebben die u kent als er iets misgaat en u hulp nodig heeft.

Zou jouw zone een stad van 15 minuten kunnen zijn?

By |2020-10-13T15:44:21+02:00oktober 12th, 2020|Uncategorized|0 Comments